A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Här kan du se hela PRO:s och Kommunals seminarium om äldreomsorgen

PRO & Kommunals seminarium handlade om äldreomsorgen. PRO & Kommunals seminarium handlade om äldreomsorgen.

Tidigare i år bildade PRO och Kommunal en allians för en bättre äldreomsorg. PRO och Kommunal bjöd in till ett frukostseminarium för att diskutera dagens och framtidens stora utmaningar inom äldreomsorgen. Seminariet filmades och går att se här nedan för de som inte hade möjlighet att vara där.

2019-12-02  

Till samtalet fanns det representanter från bland annat Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. På plats fanns också Marie Wiberg, en av initiativtagarna till Undersköterskeupproret och Marta Szebehely professor vid Stockholms universitet med inriktning socialt arbete mot äldre. Szebehely presenterade den forskning som gjorts om dagens äldreomsorg och om de organisationsförändringar som skett under de senaste åren.

Marie Wiberg berättade om hur det är att arbeta inom äldreomsorgen och uppmärksammade även de brister som finns inom vård och omsorg.

När du anställs som undersköterska anställs du också som kurator, tvätterska, elektriker, rörmokare, kock, städare och servitris. Och även om vi har ont om tid så låter vi aldrig det gå ut över de äldre, säger Wiberg.

 

Det krävs ett äldreomsorgslyft

Under paneldiskussionen diskuterades hur man ska skapa en välfungerande och kvalitativ äldreomsorg. Man kom fram till att det behövs större satsningar på personalen som måste få rätt förutsättningar för att kunna bemöta de äldres behov av omsorg. Det behövs fler som utbildar sig i yrket för att kvalitetssäkra äldreomsorgen och öka bemanningen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin avslutade samtalet:

– Vi måste ge undersköterskorna makten att förändra schemaläggningen. Det är de som är proffsen, som kan arbetet och vardagen inom verksamheten. Våga ge personalen mer makt och inflytande över sin situation! 


 

Program och medverkande

  • Riksdagsledamöterna Kristina Nilsson (S), Lina Nordquist (L) och Sofia Nilsson (C) hälsar välkommen.
  • Därför behövs vår allians för äldreomsorgen. Inledning av Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Christina Tallberg, ordförande PRO.
  • Upproret som skakade Sverige. Marie Wiberg, initiativtagare till Undersköterskeupproret berättar.
  • Vad säger forskningen om dagens äldreomsorg? Presentation av Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet.
  • Paneldebatt om äldreomsorgen. Medverkar gör Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd i Uppsala kommun, Maria Ahlsten, utredare på Kommunal, Anna Löfdahl, samhällspolitisk chef på PRO samt Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot.
  • Avslutande kommentarer från Tobias Baudin och Christina Tallberg, samt Kristina Nilsson (S) och Lina Nordquist (L).
  • Ludvig Lundstedt, utredare Kommunal, modererar samtalet

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.