A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård & omsorg

Efter PRO:s kritik om sänkt värme - kommunen backar

Värmen sänks på äldreboendet i Motala. Värmen sänks på äldreboendet i Motala.

PRO:s ordförande Christina Tallberg är mycket upprörd och arg över hur Motala kommun sparar pengar. I Aftonbladet står att läsa att kommunen planerar att sänka inomhustemperaturen i ett äldreboende. Men efter bland annat PRO:s protester ändrar kommunen nu sig.

2019-09-24 – Detta är oacceptabelt! Det finns miniminivåer för känsliga personer, såsom äldre, och dessa regler måste följas, säger Christina Tallberg. Vi vet också att många äldre på äldreboenden är mindre rörliga och även har nedsatt cirkulation.

Enligt Aftonbladet har ansvarigt kommunalråd sagt att de äldre kan väl ha filtar.

– Uttalandet är nedsättande och kränkande och ger intryck av att han inte vet vad han talar om, fortsätter Christina Tallberg. De äldre som bor på äldreboende betalar höga avgifter för boende, omsorg och mat – och även skatt på sin pension.

Särskilt allvarligt är det för personer med demenssjukdomar. Socialstyrelsen anger att temperaturen inte bör understiga 22 grader hos personer med demenssjukdomar.

Enligt tidningen finns även förslag om att varm mat inte ska tillagas till kvällen, utan matlådor som värms i mikrougn ska serveras de äldre. PRO menar att maten har stor betydelse för de äldre. Maten och dess innehåll, men även hur den serveras är viktigt för välbefinnandet.

– Många lider av undernäring som kan leda till att mediciner inte får avsedd verkan, det kan också leda till fallolyckor, säger Christina Tallberg. Jag tycker att ansvariga politikerna ska tänka om och tala med de äldre om dessa frågor i bland annat Kommunala Pensionärsrådet, KPR.

Här kan du läsa artikeln i Aftonbladet om att kommunen ändrar sig

Här kan du läsa PRO:s kommentarer i Aftonbladet

Här kan du läsa hela artikeln hos Aftonbladet.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.