A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO på riksdagsseminarium om kontanterna

Christina Tallberg, ordförande PRO tillsammans med Eva Eriksson, ordförande SPF, tillsammans på riksdagsseminariet i samarbete med Kontantupproret. Christina Tallberg, ordförande PRO tillsammans med Eva Eriksson, ordförande SPF, tillsammans på riksdagsseminariet i samarbete med Kontantupproret.

Under onsdagsförmiddagen genomfördes för femte gången ett riksdagsseminarium runt kontantfrågan på initiativ av Kontantupproret.

2020-02-19 Seminariet fokuserade på två processer i kontantfrågan. Dels den politiska nivån och den nya lagen om bankernas kontantservice i hela landet, dels på verkligheten där butiker allt oftare slutar att ta emot kontanter.

Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret, inledde med ett brandtal om riskerna med minskad kontanthantering. Henry Ohlsson, vice riksbankschef beskrev sedan betalningssituationen i Sverige och Europa samt berättade om flera av bankens initiativ på betalområdet.

Pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna var på plats, både i publiken och i talarstolen. Christina Tallberg lyfte att PRO jobbat länge med frågan och att den nya lagstiftningen uppfyller de krav PRO drivit. Men hur blir det i realiteten? Vad händer om nya lagstiftningen inte får den effekt som är tänkt?

 - Vi kommer inte att tveka att ta kontakt med politikerna eller handeln om vi upptäcker svårigheter för våra medlemmar. Vi kommer att följa frågan och framtida utredningar.

Christina sa också att äldre blir mer utsatta i den digitala världen. Man behöver vara mycket försiktig när man hanterar digitala betalningsalternativ och berättade om när hon lyckades skicka en Swish-överföring till Björn Eriksson istället för till sin man. Berättelsen lockade till skratt och applåder under ett seminarium som annars dominerades av diskussioner om vad man kan sia om framtiden, samt vad politiken respektive konsumenterna kan göra.

 

FOTO: Anneli Nygårds

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.