A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

PRO:s prisundersökning 2019

Prisundersökningen 2019 är nu genomförd. Prisundersökningen 2019 är nu genomförd.

Skillnaderna i matpriser är fortsatt stora beroende på var i Sverige du handlar och i vilken butik. Det visar PRO:s stora prisundersökning för 2019, vars årliga undersökning pågått sedan 1991. Hundratals PRO-medlemmar har matat in över 30.000 prisuppgifter vilket gör det till Sveriges största, årliga jämförelse av en matkasse.

PRO:s stora matprisundersökning 2019 som genomfördes 6 november, visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen är hela 39 procent. Även när man handlar på nätet skiljer matpriserna sig åt och beror på var man bor, något som också påverkar möjligheten till hemleverans.  De allra flesta äldre föredrar fortfarande att handla mat i fysiska butiker.

- Just nu kan inte vi äldre själva handla i butikerna. Vi måste ta hjälp från nära och kära eller genom olika initiativ med volontärer, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Under coronakrisen har fler äldre börjat handla mat på nätet, men det är långt ifrån alla som har den digitala kunskapen. Att handla mat på nätet är dyrare. Jämfört med genomsnittspriset i de fysiska butikerna kostar det tio procent mer. Vår undersökning av näthandeln är gjord i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat.se. Den visar också att mat på nätet år billigare i storstäderna än i andra delar av landet.

Bland de små butikerna var ICA Supermarket i Kil billigast. Där kostade matkassen 722 kronor.  Den billigaste större butiken var ICA Maxi Flygstaden i Halmstad, 688 kronor. Genomsnittspriset i hela landet var 815 kronor för PRO:s varukorg.  Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen var 39 %. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg, 791 kronor, och högst i Norrbotten med 843 kronor. 

I år har vi även fokuserat på förpackningar. Många av dem i PRO:s matkasse kan vara svåra att öppna, försluta, använda och återanvända. Av åtta testade förpackningar underkändes sju i testet som gjordes av Reumatikerförbundet.

Vilken butik är billigast där du bor? Klicka i listan nedan! 

Här är hela listan med alla butiker från billigast till dyrast

Vill du ladda ned alla distrikt samtidigt? Klicka här. Annars se nedan.

OBS! Distrikt som saknas i listan innebär ej medverkande PRO-distrikt i undersökningen.

Bohuslän
Dalarna
Gävleborg
Göteborg
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Medelpad
Norra Älvsborg
Norrbotten
Skaraborg
Skåne
Stockholm
Södermanland
Södra Älvsborg
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västmanland
Östergötland

 

Vill du läsa mer om bakgrunden till PRO:s prisundersökning och historia? Klicka här.

Pressbilder PRO Prisundersökning 2019: 

Pressbild 1. Foto: PRO/Anneli Nygårds

Pressbild 2. Foto: PRO/Anneli Nygårds

Pressbild 3. Foto: PRO/Anneli Nygårds

Pressbild 4. Foto: PRO/Anneli Nygårds

Pressbild 5. Foto: PRO/Anneli Nygårds

Undrar du hur förpackningsundersökningen gick till? Se filmen här nedan:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.