A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Stort medietryck på PRO i samband med Corona

Sten Söderberg, pressekreterare på PRO. Sten Söderberg, pressekreterare på PRO.

"PRO är mycket efterfrågat av medierna just nu. Äldre är ju en grupp som drabbas synnerligen hårt av coronapandemin, och därför vill många veta vad vi har att tillföra i frågan", säger Sten Söderberg, PRO:s pressekreterare.

2020-04-07 - PRO syns i nyhetsprogram i både SVT och TV4, hörs i nyheterna hos Sveriges Radio och märks i nyhetsartiklar i tidningar som Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Expressen och Sydsvenskan. PRO har också medverkat i artiklar från TT, i program som Studio 1 i Sveriges Radio och Helgstudion i SVT, samt TV4 Nyhetsmorgon och i Expressens TV-kanal.

Hur stor skillnad är det på medietrycket nu jämfört med en ”vanlig” vecka på PRO?
- Jag skulle säga att vi syns i media lika mycket varje dag just nu, jämfört med vad vi gjorde på en hel vecka före coronapandemin. PRO får dagligen förfrågningar om att medverka i medier. 

Vad är det journalisterna vill veta av PRO?
- När pandemin bröt ut handlade det mest om hur äldre ska skydda sig mot viruset. Sen övergick rapporteringen till äldre som struntade i Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla sig hemma och PRO:s uppmaning till äldre att följa myndigheternas råd. Därefter kom det tråkiga beskedet om att smittan spridit sig till äldreboenden. Nu handlar medias förfrågningar mycket om isolering och ensamhet.

Förfrågningarna från media tar mycket tid att besvara. Varför är det viktigt att PRO ställer upp? 
- Det är mycket viktigt att vi får lämna vår syn på händelserna, det kan förändra skeenden. Det känns också hedrande att vi blir tillfrågade och att PRO får det stora utrymmet i medierna.


 

Här följer ett urval av länkar:

Programmet Helgstudion i SVT - omkring klockan 10:15, alltså drygt en timme in. 

Christina med i Aftonbladet - om att hålla socialt avstånd.

Christina medverkade i TV4:s extrasändning - cirka två minuter in i länken. Handlar om oroliga anhöriga som tvingat sig in på äldreboende i Östersund

Artikel från dagens Altinget, tidigare tidningen Riksdag & Departement. 

Sajten Newsner skriver om att kronprinsessan Victoria hyllar PRO i samtal med Christina. 

Christina medverkade i Sveriges Radios program Studio 1 i P1, om hur viktigt det är att äldre håller sig hemma. Även EU-minister Hans Dahlgren medverkade i programmet.

Aftonbladet skriver att regeringen vill ha hjälp av bland annat PRO för att få äldre att begränsa sina sociala kontakter.

Regeringen vill ta hjälp av bland annat PRO för att få äldre att förstå hur viktigt det är att stanna hemma. TT skrev om detta - och artikeln hamnade i ett 50-tal medier.

Christina Tallberg medverkade i mängder av Mitt-i-tidningar i Stockholm om att hålla sig hemma. 

Christina Tallberg medverkade i Expressens TV om hur corona påverkar äldre.

SVT Nyheter Väst: Äldre i Västsverige trotsar rekommendationerna om att stanna hemma

Christina i TV4 Nyhetsmorgon om att hålla sig hemma om man är över 70.

Christina medverkar i artikel från TT, publicerad i ett 40-tal medier bland annat Borås Tidning och Sydsvenskan. Artikeln handlar om äldre som inte lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd.

Christina intervjuad om hälsa i samband med coronakarantän i Expressen.

Marie medverkar i artikel om hur äldre hanterar coronarädsla. Publicerad i flera Skånetidningar, bland annat Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Christina på svt.se om vikten av att hålla kontakt med isolerade äldre.

Lisbeth Staaf Igelström, intervjuad om isolering av äldre i flera Värmlandstidningar. 

Christina intervjuad av TT om hur äldre skyddas från coronaviruset, artikeln publicerad av ett 40-tal medier.


 

PRO har även medverkat i andra ämnen - nedan exempel på det:

Äldreriksdagen på svt.seom bland annat ålderism

TT skriver om studiecirklar om döden. Vissa blundar för dess närvaro in i det sista. Men även om döden är en ovälkommen spelare i vår vardag måste vi förhålla oss till den, menar professorn och religionshistorikern Britt-Mari Näsström. Bland annat har Pensionärernas riksorganisation (PRO) startat studiecirklar utifrån korten...."awesome"

Forskning och Framsteg skriver om digitalt utanförskap, PRO nämns i artikeln.

PRO om utbildningar mot bedrägerier i flera Sörmlandstidningar, bland annat Eskilstuna-kuriren och Södermanlands läns nyheter.  

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.