A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

Dagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwok

Dagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwok Dagens PRO-tips #36 Nyttig, god och färgrik kycklingwok

Passa på att laga en nyttig, god och färgrik kycklingwok!

2020-05-12 Det här goda receptet räcker till två portioner och kanske en liten matlåda.

 

Ingredienser:

1 röd paprika medelstor

1,5 gul lök

En halv påse färska sockerärtor eller en liten näve om du har egenodlade ärtskidor

2 vitlöksklyftor

1 matsked grovriven ingefära

Färsk fänkål

1 kycklingfilé om den är lite större. Annars en halv till.

0,5 broccolihuvud

3 stora champinjoner eller några fler om de är små

0,5 dl. kinesisk soja

0,5 dl. japansk soja

Några droppar asiatisk fisksås

2 dl. vatten

 

Gör så här:

Strimla paprikan och skär den gula löken i klyftor. Skiva champinjonerna i relativt tunna skivor. Dela broccolihuvudet i mindre blommor. Strimla fänkålen tunt. Krossa vitlöken med sidan av en kniv och hacka den sedan. Grovriv den färska ingefäran.

 

Häll alla grönsaker plus vitlök, ingefära och sockerärtor i en bytta. Ringla över lite rapsolja, en nypa flingsalt och en nypa chiliflakes (så mycket du törs). Blanda allt.

Strimla kycklingfilén. Låt den marinera med lite salt, peppar och några matskedar japansk soja. Obs! Var noga med att rengöra skärbrädan, kniven och andra ytor där den råa kycklingen kan ha haft kontakt.

 

Gör en woksås genom att blanda den japanska och kinesiska sojan tillsammans med 2 deciliter vatten. Droppa i några droppar asiatisk fisksås för umamisälta.

 

Fräs grönsakerna i omgångar, inte allt på en gång i pannan. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna slår du en skvätt av woksåsen över hela baletten och rör runt. Häll allt på ett större fat och upprepa proceduren tills grönsakerna är färdigfrästa. Kycklingen fräses i olja tills den är genomstekt. Bränn inte filébitarna så att de blir torra. Häll sedan grönsakerna över den wokade kycklingen och häll över woksåsen som återstår. Hetta upp och på med ett lock på stek/wokpannan och låt smakerna sprida sig i anrättningen. Om man vill ha den karaktäristiska lite tjockare och klara såsen kan man blanda två teskedar arrowrot med en halv deciliter vatten i ett glas. Rör om tills allt löst sig. Häll innehållet i woken och rör om. Värm på lite till så att det tjocknar bra.

Till woken kan man med fördel servera jasminris. 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.